2011-12-05

Samhället formar sig själv

Det fascinerande med biologi är att livet alltid tar sig fram, även när man till synes rycker undan förutsättningarna för det.

Jag tror att samma naturlag gör att människorna i ett samhälle når en kollektivt strävan, även när man till synes rycker undan förutsättningarna för dem.

Vad menar jag nu?
Debatten om piratkopiering har nästan ebbat ut. Folk i allmänhet har tröttnat, allt som kan sägas har blivit sagt. Men har folk slutat piratkopiera? Nej, naturligtvis inte. Nicklas Lundblad beskriver på ett bra sätt i ett blog-inlägg hur piratkoieringen uppstod, och blev folklig. Det uppstod väl långt tidigare, med den blev folklig när årets julklapp var mp3-spelaren samtidigt som det inte fanns lagliga sätt att köpa mp3-filer.

Man försöker att ta bort förutsättningarna för piratkopiering med olika lagstiftning och blockeringstekniker, men konsumenterna kommer på motåtgärder. Exempel på detta ger piratpartisten Patrik Söderlund på sin blog.

Det finns flera exempel på företag, som på grund av att de inte verkar i en fungerande konkurrans, tar ut överpriser för undermåliga tjänster. Konsumenterna ser detta, men kan inte vända sig till någon eftersom branschen bildat en kartell. Då tar konsumenterna saken i egna händer och hittar på andra lösningar.

Telefonbolagens överpriser för mobiltelefonsamtal har gynnat Skype. Musikindustrins motvilja att distribuera musik elektroniskt har gynnat The Pirate Bay. Jag är övertygad om att en bidragande faktor till piratkopieringen av filmer och serier också har varit TV-distributörernas föråldrade syn på att program bara kan ses på TV-apparater med en liten box kopplad till dem där man stoppar in ett programkort.

Det är ganska föråldrat att ha ett kort per TV-apparat i hemmet, när antalet TV-apparater per hushåll ökat. TV-branschens "kortläsare" är också stora, fula och otympliga. Framförallt har priset inte legat i linje med betalningsviljan. Nu finns Viaplay.se i Sverige, en tjänst som funnits länge i USA i form av Netflix.

Min slutsats är att piratkopieringen inte kan (och inte bör) förbjudas. Branschen måste själva konkurrera ut piratkopieringen genom att erbjuda de tjänster kunderna efterfrågar till rimliga priser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar