2011-11-10

När informationsberget växer behöver vi kunskap inte filter

Informationsmängden på Internet växer i en ökande takt. Allt fler bidrar till att fylla nätet med innehåll via bloggar och wikis. De senaste åren har även fler och fler valt att publicera information under licensen Creative Commons, en slags "öppen källkod"-licens för innehåll, dvs för bilder, video och text.

När både utbudet av information och mängden information växer så får blir det svårare att ta till sig information och ännu svårare att analysera all information för att dra slutsatser och fatta beslut.

Vi skulle kunna läsa nyketer från olika telegrambyråer dygnet runt, eller se på TV och YouTube-klipp dygnet runt. Många skulle kunna fylla ett dygn med att bara läsa information som genereras av deras sina Facebook-vänner. Men det är ju ohållbart att fylla hela dygnet med sådant, alltså behöver ett urval göras. Både Google har länge varit medvetna om urvalsproblemet.

Eli Pariser beskriver filtreringsproblemet väldigt tydligt på Ted.



Hur löser man då problematiken kring att informationsmängden ökar om filtrering inte är lösningen? En bättre lösning vore att aggregera information till kunskap och visdom, dvs att istället för att var och en av oss konsumerar hela informationsmängden så kunde "någon annan" sammanställa och analysera informationen och paketera kunskap åt oss. Problemet är att "någon annan", som gör kloka analyser inte ger bort kunskapen gratis på nätet. Under licensformen Creative Commons problematiserar många öppet kring olika ämnen, men lösningen på problemen vill man inte dela med sig lika öppet av. Att erbjuda lösningar på problem är ju bra business.


Jag tror att fler blir mer villiga att betala pengar för tidningar i framtiden om tidningarna erbjuder analyser och ett brett och intressant urval av nyheter. Detta på grund av att gratisflödet av information på nätet blir för omständigt att ta till sig.

Till vardags debatterar vi sällan sådant vi vet är sant, som att jorden är rund, eller sådant vi vet är falskt, som att jorden är platt. Vi engageras av sådant som angränsar till sådant vi vet, men genom filtrering av information kommer vi att få den delmängden av all information som vi redan vet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar