2011-11-08

Bli superoffentlig - ett slag för integriteten

2001 blev Hasan Elahi kallad till en serie förhör hos FBI. Utgångspunkten för förhören var vad han hade haft för sig den 12:e september 2001. Hasan kunde med hjälp av sin elektroniska kalender beskriva sin vardag det gågna året. Han kunde svara på när han flugit och vart och även förklara vissa ifrågasatta kreditkortstransaktioner.

Han valde att vara väldigt öppen mot FBI och publicerade på sin webbsida bilder i samband med alla sina resor och kreditkortstransaktioner. Då han är konstnär blev detta i sig ett konstprojekt som snart pågått i 10 år.


Ovan finns ett exempel på måltider Hasan ätit. Här nedan är en presentation han ger på Ted av sitt konstprojekt.


Redan 2007 uppmärksammade tidsskriften Wired Hasan Elahis projekt i artikeln "The Visible Man".

Hans inställning var dels att vara öppen och bevisa sin oskuld kring antydda terroristmisstankar, dels så insåg han att ju mer information han försåg FBI med desto med arbete fick de lägga på att pussla ihop informationsbitarna.

Hasans konstprojekt är intressant och lyckas reta och provocera i frågan kring personlig integritet kontra öppenhet. Han poängterar även att underrättelseorganisationer samlar in information som blir en handelsvara mellan olika underrättelseorganisationer. Genom att lägga ut informationen på nätet så devalveras informationens värde eftersom den är tillgänglig för alla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar