2011-10-03

MP politiker styr upp Stockholm Stads IT

Jag läste en högst iögonfallande motion med titeln "En friare IT-struktur" till KF i Stockholm Stad (2010:9) av Mats Berglund (MP). Det tycktes först vara en enmansshow, men även borgarrådet Per Bolund (MP) reserverade sig för att bifalla motionen. Tokigheterna verkar ha smittat flera Miljöpartister.
Motionen känns lite olustigt. Mats vill i kommunfullmäktige diskutera huruvida programvaran ska komma från Microsoft eller inte, vilket inte bara strider mot lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) utan även är lika tokigt som om KF (eller en bolagsstyrelse) skulle diskutera huruvida kaffet i fikarummen ska komma från Gevalia eller inte. Micro-management av det slaget leder aldrig (jag vågar använda ordet aldrig) till något gott. KF har inte rätt att fatta beslut om att diskriminera en namngiven leverantör eftersom det strider mot gällande lagstiftning. Man får dock diskutera frågan även om det är olämpligt.

Jag citerar Mats Berglunds att-satser:

  1. staden använder öppna standarder för filformat i såväl intern som extern kommunikation
  2. programvara som tas fram inom stadens förvaltningar skall ske öppet där källkoden dokumenteras och publiceras för fri tillgänglighet för andra utvecklare. Källkod som publiceras inom kommunen ska där-med licensieras som öppen programvara
  3. successivt fasa ut s.k. proprietär programvara till förmån för program-vara med öppen källkod. Staden ska ha ett generellt krav på öppna standarder vid upphandling av programvara
  4. rådata som produceras inom stadens förvaltningar ska publiceras för fri tillgänglighet. För ändamålet ska staden ta fram en plattform för publicering av rådata inom offentlig sektor
  5. digital information som produceras inom stadens förvaltningar och rik-tar sig till Stockholmarna eller andra externa avnämare utformas platt-formsoberoende, d.v.s. fungerar likvärdigt inom såväl Windows-, som Mac- och Linuxmiljö
  6. alla stadens skolor ska ha tillgång till såväl Windows- som Mac- och Linuxbaserade datorer samt en bred palett av programvaror med öppen källkod efter faktiska behov
  7. en gemensam IT-service för alla stadens förvaltningar och nämnder ut-formas flexibelt och erbjuder stöd för såväl Windows- som Mac- och Linuxbaserade operativsystem. Plattforms¬oberoendet bör gälla genom hela verksamheten, i både lokal serverdrift, helpdesk och arbets-platssystem.

1. Öppna standarder för filformat i extern och intern kommunikation
Externt: Ja, gärna!
En kommun eller myndighet måste rimligtvis distribuera allt material externt på ett sätt så att alla kan ta del av innehållet kostnadsfritt. HTML och PDF är lämpliga format. Visserligen finns Microsoft Word-reader att ladda ner gratis och Microsoft Word använder Office OpenXML (OOXML) som är ett öppet format, vilket motionären efterfrågar, men det inte är gratis att implementera formatet utan kräver en avgiftsbelagd licens. Väldigt mycket i likhet med elektronikbranschen där DVD är ett öppet format som jag måste betala licensavgift för om jag börjar tillverka DVD-spelare.
Jag tror att det skulle vara olyckligt att förbjuda annan kommunikation eftersom det med säkerhet inte finns gratisläsare eller öppna format för all data som staden kan tänkas ha, exempelvis ritningar gjorda i någon CAD version med någon tredjeparts plugin för fastigheter och en ytterligare komponent för aktuell VVS-standard.)

Internt: Nej!
Personalens produktivitet och låga IT-kostnader måste vara viktigare än att det är öppna filformat. Så länge dokumenten arkiveras (slutförvaras) i öppna format. Nu har Mats turen att Microsoft använder öppna format i Office.

2 och 3. Öppen källkod och fasa ut proprietära program
Ok, nu räknar vi. Om 290 kommuner behöver ett program så kan ett företag ta fram det och sälja det till alla kommuner. Priset blir:
(Kostnaden / 290 ) * 1,15 = Pris/kommun
15% marginal är helt ok för ett IT-bolag. Priset blir ca 1/250 av produktionskostnaden.

Använder man istället öppen källkod producerad av IT-konsulter så blir priset:
Kostnaden * 1,15 = Pris för Kommun 1, därefter 0kr
Konsultbolaget tar fortfarande ut sin marginal, men nu står den första kunden för hela kostnaden och efterföljande kunder får produkten gratis.

Är det solidaritet? Jag hoppas att min hemkommun aldrig blir den som får ta hela kostnaden för hela landets 290 kommuner. Mats vill framtvinga en affärsmodell som leder till att ingen kommun vill vara först eftersom den kommunen bestraffas med hela kostnaden.
Ska den första personen som köper en skiva eller en film stå för hela produktionskostnaden och sen fritt få distribuera innehållet vidare? Det är knappast en framkomlig väg.

Jag förstår inte vad Mats och MP har emot att mjukvara kan ägas och säljas. Fotografer säljer bilder, det säljs musik, varumärkesnamn, rättigheter till domäner, så kallade "guld telefonnummer". Listan på immateriella tillgångar som utgör handelsvaror kan göras lång. Verkar MP på riksplanet för att förbjuda försäljning av mjukvara? Hur motiverar ni det ställningstagandet? För övrigt finns det flera obesvarade etiska och juridiska frågor kring öppen källkod.

4. Fri och tillgänglig rådata - PSI
Detta finns reglerat i lagen (2010:566) om vidareutnyttjande av handlingar från den offentliga förvaltningen. Även kallat PSI direktivet. (Public Sector Information).
Det känns spontant som en bra lag, som alla kommuner bör följa.

5, 6 och 7. Plattformsoberoende
Internt: Nej!
I den interna verksamheten är det att föredra ur ett kostnadsperspektiv om alla enas kring en plattform istället för att stödja alla plattformar. Det känns spontant som att det striden mot andemeningen i lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU).

Externt: Ja, man bör täcka runt 95% av klienterna i alla fall.
Mot allmänheten måste man vara bred, men det är nog svårt att tillfredsställa alla. Microsoft Windows har majoriteten av befolkningen, Apples IOS förekommer i den populära telefonen iPhone och Googles Linux-baserade Android är stor. Det vore inte särskilt god förvaltning av gemensamma pengar om man krävde stöd för Ubuntu som har en väldigt liten användarbas i dagsläget.

Mats borde som politiker ställa krav på verksamheten att 90% eller 99% av alla klienter ska stödjas. Det finns personal inom Stockholm Stad som är lämpligare att välja teknik än Mats eller någon annan politiker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar