2011-11-01

Appar stryper yttrandefriheten

Aftonbladets chefredaktör, Jan Helin, beskrev i SVT:s Kobra, vilka problem Aftonbladet haft med att lansera någon app via Apples marknadsplats. Både tidningsappen och deras webb-TV blev underkända på grund av tidningens innehåll. Paul Madsen, chefredaktör för danska Ekstra Bladet, instämde i kritiken mot Apple. Ekstra Bladet har en avklädd bild i regel på sidan 9, vilket inte tolereras av Apple. Dessa tidnindar får inte distribuera sitt innehåll via Apple då innehållet inte går i linje med Apples varumärkesstrategi.

Googles Android market lär vara något snällare, men skillnaderna är marginella. Det uppstår ett demokratiskt problem när två privata bolag (som dessutom är utländska) förhindrar distribution av innehåll som är fullt laglig i Sverige.

Både svenska och amerikanska lagstiftare har haft fullt upp med att kriminalisera allt ont på internet, så aspekten att stärka rättigheter som yttrandefrihet på nätet har fallit i skymundan.


Appen SweSpel, en spelklient mot Svenska Spel, strider mot Googles (Android Market) regler då den främjar pengaspel. Svenska Spel är fullt lagligt i Sverige, rent av statligt ägt. Det uppstår ett problem när de två dominerande kanalerna för att distribuera appar, censurerar nakna bröst och penningspel och sådant som medborgrna har rätt till.

(Naturligtvis finns SweSpel att ladda ner utanför Android Market: http://www.tottalmedia.se/android/)

I ett större perspektiv blir det problematiskt om en handfull stora företag som Apple, Google eller Facebook ska ta ställning till vad vi ska konsumera i app eller informationsväg. Informationsmängden på internet växer i en allt snabbare takt. Varje minut laddas det upp mer än ett dygns innehåll på YouTube. Vi kan inte konsumera allt, det räcker dygnets timmar inte till för, men kan vi lita på att Google hjälper oss med just det urvalet som passar oss eller är risken för stor att vi får det urvalet som passar Google?

På samma sätt som riksdagen antagit lagar för att stärka upphovsrätten och för att bekämpa barnpornografi så borde man se över om det inte behövs ny lagstiftning för att förhindra att sådant vi har rätt att publicera och konsumera inte censureras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar