2011-10-17

Grön IT och lägre kostnader med iPad i Sveriges kommuner

Politiker vill ha iPad och grönare kommuner
Jag har varit i kontakt med säkert tio kommuner som tittar på att dela ut iPads till sina förtroendevalda. Några av dem har gjort det, några testar det och några sitter bara och räknar på det.

Jag kunde själv inte låta bli att fundera lite på frågeställningen.


Motiv
Vad motiverar politiker och tjänstemän att vilja ersätta papper med iPads och elektroniska dokument? Jag har identifierat följande drivkrafter:
  • Politiker vill ha iPad och mindre miljöpåverkan
  • Tjänstemännen vill ha lägre distributionskostnader och senare deadline
En enkel CO2 kalkyl
Framställningen av en iPad2 ska ha en miljöpåverkan av 105 kg CO2, vilket är nästan 20% mindre än föregångaren som låg på 130 kg CO2. Uppenbart måste jag räkna med att politiker måste ha iPad 2 som är något grönare. Jag räknar med en livslängd på 4 år (en mandatperiod) för varje enhet. Jag är vän av teknik och Apple och iPad, så vi utgår från att det är en rimlig förväntad livslängd.

1 iPad 2 = 25 000 A4-papper (Det motsvarar 10 kartonger med kopieringspapper)

Detta baseras på att papper i Sverige består till 90% av returpapper, som har en miljöpåverkan på 700 g CO2/kg, och 10% från nyhuggna träd, med en miljöpåverkan på 2 kg CO2/kg. Detta ger talet 830 g CO2/kg som omvandlar 105 kg CO2 för en iPad 2 till 126,5 kg papper. 80grams kopieringspapper i storlek A4 väger 5 gram per blad så 126,5 kg papper ger 25 300 blad som med dubbelsidig utskrift motsvarar 50 600 sidor.

Varje politiker som får en iPad 2 ska spara drygt 50 000 sidor i utskrift. 50 000 sidor på A4 papper motsvarar ungefär 500 pocketböcker. En iPad skulle ha en livslängd på 4 år så vi delar 50 000 sidor på 48 månader och hamnar på dryga 1 000 sidor i månaden. Att läsa den textmängden motsvarar att läsa 10 pocketböcker.

CO2 kalkyl med transporteffekter
Många miljökalkyler blir sågade för att man inte räknat in transporteffekterna så jag gör ett nytt försök.
Givet att varje politiker bara har 150 sidor att läsa per månad så kommer vi bara upp i nästan 15 kg CO2 under mandatperioden. Då kan tjänstemannen distribuera handlingarna med en Hummer H2 med en V8 motor på 6,2 liter, som släpper ut 372 g CO2/km, förutsatt att det i snitt är 5 km mellan varje utdelningsadress.

Det handlar bara om pengar - inte om miljön
Jag skippar alla CO2 kalkyler. Det här är en ren ekonomisk fråga inser jag. Vi gör en ren kostnadskalkyl istället. Idag hittade jag via Pricerunner en iPad 2 för 3990 kr. Alla får ha svarta iPads på 16GB. Papper kostar 224 kr/låda om 2500 blad.
Månadskostnaden för en iPad blir då 83 kr som överstiger månadskostnaden på 6,70 kr för papper och lämnar ett utrymme på över 60 kr per politiker och månad för lön och utskriftskostnader även efter att driftkostnader, på 30 kr / mil, för att distribuera handlingarna med kommunens bil räknats in.

Slutsats
Jag kan känna lite att jag har räknat till iPad-ens fördel, men jag kan inte riktigt säga att någon nyttoeffekt går att räkan hem. Några av mina antagna motiv faller bort.

Det som kvarstår är:
  • Politiker vill ha iPad och mindre miljöpåverkan
  • Tjänstemännen vill ha lägre distributionskostnader och senare deadlines

  • Riksdagens pappersförbrukning motsvarar ungefär 200 kg CO2 per ledamot, vilket skulle halveras som alla papper byttes mot iPads och elektroniska dokument. Många landsting skulle antagligen kunna motivera en liknande övergång, men inte för kommunfullmäktige. Jag får nog anledning att grubbla vidare i den här frågan.

    Har jag räknat fel på något CO2 värde? Jag Googlade fram alla värden och har inte några pålitliga källor. Kom gärna med bättre värden!

    4 kommentarer:

    1. Dina uträkningar för utskriftskostnad samt utkörning av pappret skulle jag vilja se. Var ligger kalkylen för tooners och dessa ämnen?

      SvaraRadera
    2. Tack för kloka synpunkter.

      Utkörningen av kontorsmateriel kommer inte nödvändigtvis att minska till antalet så jag är inte säker på att man kan räkna bort den.

      Jag har inte heller räknat in strömförbrukning och effekter av den elektroniska överföringen för iPad.

      Jag har gjort en förenklad modell som man alltid kan klanka ner på eftersom det alltid är just en modell och inte verkligheten.

      Räknar jag in laser toner för utskrifter så behöver man inte spara 50600 sidor som jag tidigare räknat med utan man får en positiv miljöeffekt redan efter 49400 sidor per iPad.

      För en ekonomisk nyttoeffekt måste utskriften minska med 76000 sidor/iPad. Då har jag ändå sänkt kostnaden till 3800kr/iPad.

      Maila mig så skickar jag gärna kalkylen.

      SvaraRadera
    3. Här är ett annat resultat på samma ämne http://computersweden.idg.se/2.2683/1.421813

      SvaraRadera
      Svar
      1. Enligt den artikeln behöver man spara 49 papper per dag som på en treårsperiod motsvarar 54.158 ark, eller 35.368 bestrukna ark. Att våra siffror diffar 9% beror på svårigheten att få fram exakta miljöpåverkan av papper. Uppgifterna varierar för olika tillverkare och mängden returmaterial i pappersmassan.

        Radera