2011-11-04

Ystad räknar hem iPad investering

Ystads kommun satsar stort på iPad för förtroendevalda. De publicerar en bild där de tycks gestalta att en förtroendevald får 500 blad A4-papper i brevåldan inför varje sammanträde. Jag hoppas att de skriver ut dubbelsidigt... Ett paket innehållande 500 blad skulle väga 2,5 kilo och går normalt inte in i en lägenhets brevinkast.

Jag kar lånat in bilden från pressmeddelandet i huvudsak för att säkra att den
inte försvinner från nätet. Länken ovan leder till sidan med bilden.
Man uppger: "Bilden illustrerar den genomsnittliga mängden papper som skickas ut till varje politiker inför varje sammanträde."

Skulle ledamöterna läsa 500 sidor ny information varje månad? Det är som att läsa 1250 sidor pocketböcker med ny information och ta ställning till innehållet varje månad. Kommunen verkar inte bara ha ekonomiska problem med pappershanteringen utan även ett demokratiskt problem då förvärvsarbetande fritidspolitiker knappast hinner ta ställning till den informationsmängden.

It-chef Roger Nilsson och webbstrategen Gabriel Borgius har beräknat att man kan spara papper motsvarande 230 000 kr/år, vilket är 19 166 kr/månad. Fördelat på de 49 fullmäktigeledamöterna blir det en besparing på 391 kr per ledamot och månad.

För 391 kr får man 3000 papper, 6000 sidor utskrift, en hög på 34 centimeter?
Hur räknar kommunen att man ska spara 3000 papper per ledamot, mot att man slipper skriva ut 500 papper? Jag får inte ihop logiken alls.

Min gissning är att Roger Nilssons investering på 1,1 miljon inte kommer att ge den besparing på 230 000 / år, som han hade hoppats på.

Så räknar jag Nyttokalkyl för iPad2 till kommunfullmäktige

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar