2011-11-03

Applikationer parasiterar på varumärken - eller tillför mervärde

IT-branschen växer fortfarande och går igenom flera förändringar på samma gång. Folk inom IT-branschen pratar mest om molnet, som egentligen mest är en affärsmodell för att hyra system som tjänst, istället för att köpa dem.

Appar som gränssnitt
En annan starkt växande trend är system som bara är ett gränssnitt mot publik information eller någon annans information. Vill man vara krass så är Googles sök ett sådant system. Jag vill söka någon annans information, men söker via Google.com en väg fram till den informationen.
Pricerunner.se är ett tydligare exempel på ett gränssnitt där jag söker andra leverantörers varor och jämför priset på dem. Här finns många andra exempel som Sushikartan.se ellet Hotels.com.

Det är idag ganska lätt att med enkel teknik och en smula sunt förnuft bygga något användbart som skapar ett mervärde baserat på någon annnans information. Det är så lätt och billigt att det vuxit fram en mängd mikroföretagare som till en låg kostnad (på sin fritid) byggt bra applikationer.

Bankdroid för Android är exempelvis en applikation som hämtar dina kontosaldon från flera banker och visar dem i samma gränssnitt. Om vi i snitt har 2,7 banker per invånare så ger applikationen oss ett mervärde. Bankerna är naturligtvis rasande eftersom de inte längre får "äga gränssnittet" mot sina kunder. De avråder sina kunder från att använda Bankdroid och pekar på säkerhetshot. I själva verket önskar de att de kommit på tanken först. Bankdroid kan inte ta ut pengar från dina konton så riskerna med applikationen är väldigt små. Ändå försöker vissa banker blockera åtkomst från Bankdroid.



SweSpel för Android utgör gränssnitt mot Svenska Spel och tillgängliggör webbspelen via mobilen. Svenska Spel valde att anmäla appen för varumärkesintrång på samtliga sina produkter. Tokigt, kan man tycka när det är deras produkter som avses. Om jag annonserar ut att jag ska ge bort en Triss-lott, riskerar jag att bli anmärd av Svenska Spel för varumärkesintrång?


Svenska Spel är ett statligt bolag som verkar i en tidskapsel, medan nyndigheterna har fått en lag om vidareutnyttjande av handlingar från den offentliga förvaltningen. Detta öppnar just för mikroföretag att bygga gränssnitt för offentlig information och därmed kunna erbjuda ett mervärde. Govdata.se är en typisk sådan tjänst, som visserligen även var möjlig utan den lagen.

En pågående trend är superspecialisering. Varje person och företag måste hitta en nisch där man är världsbäst. Organisationer kan inte vara bäst på att planera, marknadsföra, sälja, producera och leverera sina varor och tjänster. Uppstickare kommer att utmana dem, främst genom att lägga ett gränssnitt mellan kunden och leverantören. Företag kommer att uppstå och få marknadsandelar när de erbjuder sina gränssnitt. Vill man inte tappa gränssnittet mot sina kunder så måste man själv erbjuda ett gränssnitt som är bättre för kunden.

Paysons Payd för iPhone hanterar kreditkortstransaktioner mellan Facebook-vänner. I dagsläget har kreditkortsföretagen och Facebook inte blockerat appen och inte heller stämt dem för varumärkesintrång. Jag vågar förutspå att det kommer att ske en explosion de närmaste åren vad gäller applikationer som erbjuder ett gränssnitt mot myndigheter och företag.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar